Opavští senioři bojují za zachování autobusové zastávky

8. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

V Opavě se vzbouřili senioři, kteří bydlí na Bartoníčkově ulici na takzvaném Kylešovickém kopci. Podepsali petici, kterou chtějí zabránit zrušení zastávky hromadné dopravy v této ulici. Poukazují hlavně na to, že staří lidé, kteří chodí o berlích, budou mít zejména v zimě velké problémy dostat se na autobus. Boj o zastávku se už dostal na stůl vedení opavského magistrátu.

Je to na první pohled možná drobnost, která ale na druhou stranu zvedla ze židlí přes 200 lidí. Belhat se po náledí na další nejbližší zastávku nechceme, vzkazují místní obyvatelé.

„Kylešovský kopec je kopcem invalidních a starých lidí. A ty zastávky jim umožňují se dostat do města,“ říká Jiří Klepek, který začal sbírat podpisy a petici už vedení magistrátu převzalo. Zatím s příslibem, že se jí bude zabývat.

„Jak se to lidé dozvěděli, okamžitě projevili svůj nesouhlas. Máme 208 podpisů a další se k tomu ještě budou hlásit,“ dodává Klepek.

Policie i opavský dopravní podnik skutečně argumentují tím, že mít zastávku v této hustě zastavěné části města je hodně nebezpečné. Cesty jsou zkrátka úzké, dodává ředitel Městského dopravního podniku Opava Hynek Woitek.

„Problém je, že je to vlastně v takovém esíčku, kdy je to nepřehledné z obou stran a ještě navíc v kopcích. Zjistili jsme, že zastávka není ani nějak exponovaná, není využívaná a v dosahu jsou dvě zastávky, které je možno využít,“ vysvětluje Woitek.

S tím se ale protestující obyvatelé smířit nechtějí a trvají na dalším odborném posouzení. V každém případě v červencovém jízdním řádu už zastávka Bartoníčkova chybí. Co se stane s neobvyklou peticí dále, budeme sledovat.

autor: mrk
Spustit audio