Opavští zastupitelé potvrdili plán vybudovat ve městě velký akvapark

13. únor 2018

V Opavě se už několik měsíců diskutuje o největší investici ve městě za poslední desítky let. Jde o plán vybudovat nový akvapark za 350 milionů korun. Na jedné straně jsou koaliční zastupitelé, kteří akvapark prosazují a na straně druhé opozice. Té se znova nepodařilo celý záměr zablokovat.

Koalice má v Opavě velmi těsnou převahu hlasů. A to se projevilo i v tomto případě. Zastavení přípravy stavby, vyškrtnutí ze seznamu investic – nic z toho opozice neprosadila.

Je to předražené a projekt má řadu technických otazníků, tvrdí Marek Veselý, opoziční zastupitel za ODS. Soutěž na výběr stavební firmy už byla vyhlášená.

„Nejmenší možná většina hlasuje pro největší investici v historii města. To je pro mne signál, že je něco špatně, tady žádná širší shoda není. Teď se počká na výsledek výběrového řízení, které nedopadne dobře. My budeme akorát neustále apelovat, ať se vrátíme na začátek příběhu a definujeme zadání prostě pro akvapark pro Opavu,“ dodává zastupitel.

350 milionů není mnoho, spíše málo, myslí si naopak primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD). Projektant totiž odhaduje náklady až na 400 milionů.

„Pokud se nepodaří za tyto snížené peníze sehnat zhotovitele, tak bude hodně jednání a budeme hledat řešení. Já navrhuji zvýšení ceny, to znamená přiblížit se projektované ceně, protože to je vlastně hodnota, kterou řekl projektant, a není moc důvodů, aby firmy dávaly nižší ceny,“ dodává primátor.

Spor o akvapark bude zřejmě řešit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na podnět Nadačního fondu proti korupci. Opozice na to spoléhá.

„Teď už není větší autorita než ÚOHS. Jestli fond podal podnět, je to závažný signál, ale počkáme na výsledek toho šetření. Je možné, že soutěž zruší,“ míní zastupitel Marek Veselý (ODS).

Primátor ale obavu nemá. „Já to beru jako čistě formální věc. Úřad posoudí, zdalipak byly věci v pořádku. Nám to dělá externí firma, takže když tak bychom sjednali nápravu,“ ujišťuje Radim Křupala (ČSSD).

Pokud se tedy do soutěže stavebních firem nepřihlásí žádný zájemce, pokusí se vedení města zřejmě zvednout rozpočet stavby akvaparku na 400 milionů korun a dá se čekat ještě komplikovanější debaty na jednáních zastupitelstva. Celá kauza tak stále pokračuje.

autor: mrk
Spustit audio