Opavští zastupitelé schválili novou cenovou mapu pozemků

22. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Opavští zastupitelé schválili ceny městských pozemků, které leží pod domy anebo v jejich těsné blízkosti. Nové zásady prodeje se staly prvním velkým střetem vládnoucí koalice a pravicové opozice. Zatímco kritici mluví o ztrátě pro městskou pokladnu, magistrát to hodnotí úplně opačně.

Opoziční ODS vykopala válečnou sekeru. Pět hodin trvalo na jednání opavského zastupitelstva projednávání pouhých dvou bodů, které se týkají městského majetku. Sice bez emocí a zvyšování hlasu ale i tak to byla válka nervů o spoustu detailů.

„V minulosti bylo tolik nemovitostí prodáno za mnohem nevýhodnější cenu pro město, že toto považuji za obstrukci opozice, nic víc,“ řekla náměstkyně primátora Pavla Brady.

Náměstkyně nakonec nové zásady prodeje pozemků prosadila. Jasně stanovují ceny obecních parcel pod prodanými domy. V centru města 1200 korun, v městských částech až šestkrát méně za jeden metr čtvereční.

Je to velmi málo a městská pokladna tak naprosto zbytečně přichází o peníze, říká bývalý primátor Opavy Zbyněk Stanjura. Navíc odmítá názor vedení magistrátu, že tyto parcely nemají téměř žádnou cenu.

„Kdyby ten argument byl pravdivý, tak ten znalecký posudek by třeba vyšel, že hodnota je nula. Ale znalecké posudky vycházejí jinak. V okamžiku, kdy stanovíte cenu 1200 korun, tak těžko pak vyjednáte 3000 korun s kýmkoliv,“ dodává Stanjura.

Náměstkyně Pavla Brady nad tím kroutí hlavou - je to podle ní spravedlivé. „Podle nových zásad teď mohou občané zažádat a koupit si pozemky pod svými budovami za cenu lepší, než je cena podle znaleckého posudku. Ten důvod je jednoduchý - pozemky nejsou nikomu dalšímu v podstatě k ničemu, pouze těm majitelům těch domů,“ dodala.

Nová schválená cenová mapa pozemků platí od března.

autor: mrk
Spustit audio