Opavští zastupitelé zachránili opravu sídla Matice Slezské

20. prosinec 2008
Zprávy , Zprávy

Důsledky ekonomické krize pociťují nejen firmy, ale také radnice anebo neziskové organizace. Varováním do budoucna je příklad Matice Slezské v Opavě, která počítala s bankovní půjčkou na celkovou opravu svého historického sídla. Problémy ukončili opavští zastupitelé.

Už stálo lešení a stavební firma začala utrácet první peníze z rozpočtu, když přišla zpráva z banky, že slíbený úvěr nakonec neposkytne. "Pak jsme jednali ještě s dalším bankovními ústavy, ale v podstatě nám do toho vnikla ta krize. Mezitím už jsme měli podepsanou smlouvu s dodavatelem," říká Jaromír Breuer z Matice Slezské Opava.

V zoufalství se toto sdružení, které se věnuje místní historii, obrátilo na radnici. Zastupitelé nakonec odhlasovali příspěvek 600.000 korun a k tomu ještě půjčku 1,2 milionu korun.

Matice si pomoc zaslouží, dodává opavský primátor Zbyněk Stanjura. "Bohužel nezvládla přípravu rekonstrukce. Podle mého názoru se do toho pustili trochu bezhlavě, bez zajištění finančních zdrojů. Ale našli jsme řešení a jsem rád, že ho zastupitelé schválili. Je to pro dobrou věc."

Pomoc města přišla paradoxně ve chvíli, kdy ono samo řeší podobné potíže. Má dohodnuté odkoupení obchodního centra Slezanka za více než čtvrt miliardy korun, aby bylo možné postupně zvelebit Horní náměstí. Ale i k radnici se banky zatím točí zády. Získat větší sumu peněz bude zřejmě čím dál těžší.

autor: mrk
Spustit audio