Opavu, Ostravu a Těšín spojí nové příměstské vlaky

27. listopad 2008

Cestovaní mezi Opavou, Ostravou a Českým Těšínem bude brzy snadnější. V kraji totiž začnou jezdit nové příměstské vlaky. Novinka je součástí změn, které zavádějí České dráhy spolu s novým jízdním řádem od poloviny prosince.

"Linka R1 je skutečně epochální změna v regionální dopravě," hodnotí význam nového spoje vedoucí silničního odboru krajského úřadu Ivo Muras. "Určitě se zlepší orientace v drážní dopravě pro cestující, to je velmi důležité."

Soupravy označené písmeny S a R se stanou součástí integrovaného dopravního systému, což znamená, že ve městech se vlaky zapojí do hromadné dopravy. Z Opavy do Českého Těšína se linkou R1 dostaneme za necelé půldruhé hodiny.

"Takové železniční spojení Opavy s centrem Ostravy nikdy neexistovalo a je to úplná novinka. Bude jezdit každé dvě hodiny takovýto rychlý vlak, bude zastavovat jen v některých stanicích a budou tam nasazeny jen moderní klimatizované patrové soupravy CityElefant," dodává mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Změny chystají České dráhy i pro cestující do Prahy. U ranních spojů pendolino se ruší sleva na místenku pro držitele zákaznických karet.

"Tyto spoje máme vyprodány několik dnů dopředu a my chceme zákazníky, kteří třeba preferují nižší cenu, směřovat na mimošpičkové spoje. Naopak chceme zákazníkům, kteří platí plnou jízdenku, dát větší garanci, že i třeba ve čtvrtek si budou moci koupit jízdenku na páteční spoj," vysvětluje Aleš Ondrůj, výkonný ředitel odboru komunikace Českých drah.

Novinkou je i to, že první dva ranní vlaky směrem od Ostravy budou nabírat cestující už v Bohumíně.

Spustit audio

Více z pořadu