Oprava opavské konkatedrály potrvá déle, než se předpokládalo

18. březen 2020 14:47

Za hradbou lešení je teď schovaná jediná česká konkatedrála v Opavě. Oprava kostela Nanebevzetí Panny Marie by měla vrátit této dominantě města původní podobu. Druhý sídelní kostel ostravsko-opavského biskupa je národní kulturní památkou a postupně pokračuje obnova vnější i vnitřní části.

Místo varhan a modliteb všude vládne stavební hluk. Podlahy jsou zakryté, lešení vyplnilo celý vnitřní prostor až nahoru ke stropu. Už skončila jedna z nejnáročnějších fází – kompletní výměna elektrických rozvodů. Délka drátů a kabelů se ani nedá pořádně spočítat.

Opavská konkatedrála pod lešením

„Rozbilo to konkatedrálu do třímetrové výšky, aby se všechno mohlo rozvézt podle současných standardů a norem. To byl největší zásah,“ uvedl Dalibor Halátek z Národního památkového ústavu.

„Končit se má na konci září, ale asi se bude prodlužovat. Co se týče exteriérů, tam je práce opravdu hodně. Hotovou máme jednu třetinu. Restaurátoři budou na fasádě čistit gotické zdivo, doplňovat spáry a kameny, které tam jsou většinou z 19. a 20. století,“ dodává.

Konkatedrála naštěstí vcelku bez úhony přečkala druhou světovou válku a teď se jí vrací původní podoba i zvenku. Za zhruba 80 milionů korun, investorem je ostravsko-opavské biskupství. Pod vysokým lešením už prosvítají první vyčištěné plochy. Je to totiž zároveň i chlouba slezské gotiky a červené cihly pak o to více vyniknou.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související