Orlová chce na památník padlým v bojích o Těšínsko vrátit šestimetrovou slezskou orlici

16. únor 2018

Orlová chce opravit obří památník padlým v bojích o Těšínsko. Od roku 1928 tvoří dominantu městského hřbitova a jsou v něm uloženy ostatky 56 obětí. Radnice plánuje, že na památník umístí i repliku původní slezské orlice. Na obnovu pietního místa chce požádat o dotaci ministerstva obrany.

Se starostou Orlové Tomášem Kučou (ČSSD) jsme došli až k obrovskému památníku, je to opravdu monumentální stavba.

„Tady nám to praská, tady to praská, odlupuje se. Nějakou sanaci si určitě zaslouží. Je to opravdu významné pietní místo. Zde jsem poprvé slyšel slezskou hymnu,“ říká starosta.

Při bližším ohledání si všímáme dalších závad; posunutá deska, opadávající omítka, do památníku zatéká. Další závady jsou způsobeny důlní činností.

„Není to jen oprava tady ve středu, jak vidíme ten výstupek. Byla zde monumentální socha slezské orlice s šesti postavami, které znázorňovaly obyvatele, kteří se zasloužili o to, že Těšínsko zůstalo České republice,“ dodává starosta.

Letos má ministerstvo obrany na opravy válečných hrobů vyčleněno přes 11 milionů korun. „Je samozřejmé, že těm našim předkům bychom měli vyjadřovat úctu, obzvláště když přišli o život ve válečných konfliktech, díky kterým máme naši novodobou státnost,“ říká Eduard Stehlík z ministerstva obrany.

Loni dotace pomohly s obnovou 85 válečných hrobů.

Památník padlým v bojích o Těšínsko
autor: ada
Spustit audio