Osm beskydských projektů získalo 40 milionů korun z EU

10. září 2011
Zprávy , Zprávy

Na rozvoj turistiky v Beskydech půjde 40 milionů korun. Další peníze z evropských fondů, které tento týden rozdělila místní Regionální rada, využijí obce i soukromí investoři na výstavbu zábavních areálů, stezek nebo infocenter.

Regionální správce evropských peněz podpoří celkem osm turistických cílů v celém kraji. Kromě drobnějších projektů, jako je modernizace kempu v Ostravici, podpoří dotace třeba vznik nového hotelu v Bukovci na Jablunkovsku. Nový hotel s bazény a saunami vznikne přestavbou bytového domu.

Na padesátimilionovou investici přispěly soukromému investorovi evropské fondy. Peníze z nich získá i obec, která vybuduje za 10 milionů korun naučnou stezku pro bruslaře s odpočívadly a posilovacími stroji.

„Stezku budou především využívat rodiče, děti a mládež, protože v Bukovci ani v blízkém okolí nic takového není. Mám zato, že nejbližší in-line stezka je až na Olešné. Tím, že je Bukovec příhraniční obcí, je takovou vstupní bránou, jsem přesvědčena, že to bude jednoznačným přínosem nejen pro Bukovec ale i pro okolní obce,“ potvrdila starostka Monika Czepczorová.

Na ještě atraktivnější procházku se tak mohou v budoucnu těšit třeba návštěvníci rezervace Mionší v Dolní Lomné. Na turistické stezce přibude informační centrum, dětský koutek nebo ZOO dvorek se salaší. Většinu z potřebných téměř 4 milionů korun zaplatí právě unijní fondy.

Na podobnou podporu čekají další tři desítky lokalit.

autoři: tif , Michal Schoffer
Spustit audio