Ostrava až do neděle patří festivalu Ostravar

30. listopad 2011

Ostrava patří už popatnácté divadelnímu Ostravaru. Na přehlídce bude během pěti dní k vidění to nejlepší, co v ostravských činohrách během posledního roku vzniklo. Představení doplní také debaty tvůrců s divadelními odborníky a studenty uměleckých škol. O úspěšný start se dopoledne postarala v Divadle Jiřího Myrona inscenace Gottland.

Na letošním Ostravaru zazněl první potlesk. Hlediště divadel zaplnili mimo jiné renomovaní divadelní kritici. Vladimír Just je odhodlaný zhlédnout všech devatenáct festivalových představení.

„Dá se to zvládnout těžko. Je to průběžná ostrava divadlem, jak já tomu říkám. Ale pro mne je situace ulehčena tím, že jsem řadu věcí už viděl,“ říká kritik.

Přilákat do Ostravy publicisty a divadelní odborníky je jedním z cílů festivalu. Nicméně Vladimír Just je z těch, kteří do ostravských divadel jezdí ne pouze jednou za rok.

„Je to pravda. Miluji ostravské divadlo, mám dvě taková zamilovaná místa. Mám rád i zdejší operu, loutky a činohru samozřejmě už patnáct let,“ dodává Just.

Ostravar každoročně sledují i samotní divadelníci. „Já jsem do Ostravy přišel v devadesátém sedmém roce, takže celá ta léta s tím festivalem jsem. Myslím si, že je to cenný festival. Jako umělecký šéf Divadla Petra Bezruče jsem ho rád měl, protože ten festival přitáhl pražské kritiky, kteří jinak do Ostravy nezavítali tak často,“ potvrzuje herec Michal Przebynda.

Inspiraci přijela hledat na festival také spousta studentů od nás i z ciziny. „Jezdíme tady už několik let, protože je to opravdu výjimečná přehlídka,“ chválí jedna ze studentek.

Divadelní Ostravar potrvá v Ostravě až do neděle.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu