Ostrava blíž než Praha

5. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Krajské reprezentace mají za sebou první čtyři roky své činnosti. Jakou pozici si za tu dobu kraje vybojovaly? Mají odpovídající kompetence?

0:00
/
0:00

Vznik třinácti krajů provázely nemalé těžkosti. Na tom, že mají existovat, se shodovala prakticky celá politická reprezentace. Kraje jako spojovací článek mezi obcemi a Prahou byly v tomto smyslu žádané. Když se ale začalo jednat o jejich kompetencích a hlavně o jejich hranicích, nastaly vášnivé rozepře. Vládnoucí sociální demokraté ale silou svých hlasů současné krajské uspořádání nakonec prosadili. K velké nelibosti zejména občanských demokratů. Ti poukazovali na nepřipravenost tohoto bodu reformy veřejné správy. Měli ale pravdu. Jak už je v Česku zvykem, nejdříve se něco schválilo a až teprve potom se to celé dolaďovalo. Předpokládané i neočekávané problémy se řešily takzvaně za pochodu. V tom to měly první krajské reprezentace velmi obtížné. Dětské nemoci by už ale kraje měly mít za sebou.

Zdaleka to ale neznamená, že by nebylo co zlepšovat. Vezměme si třeba jen financování krajů. Částka, kterou státní rozpočet poskytuje krajům na zcela samostatné hospodaření, se sice rok od roku zvyšuje. O finanční svéprávnosti krajů však zatím nemůže být řeč. Existují totiž krajské peníze, o kterých rozhoduje výhradně stát. Centrum nařizuje krajům, za co přesně mohou přidělené finance utrácet. Poměr mezi volnými a vázanými částkami se po troškách zlepšuje ve prospěch krajů. Pokračují i majetkové převody ze státu na kraje. Do hry se dostaly i změny krajských hranic. Například Moravskoslezský kraj bude od příštího roku o tři obce. Pod Olomoucký kraj přecházejí Moravský Beroun, Huzová a Norberčany, což je ztráta asi pěti tisíc obyvatel.

To vše svědčí o tom, že kraje jsou živým organismem, jehož podoba se průběžně mění. Jakou tvář mu dají nově zvolení krajští zastupitelé, to záleží i na nás voličích. Znechucení současnými politickými aférami typu Kořistka není na místě. Praha je v tomto smyslu daleko, Ostrava je mnohem blíž. Je to náš kraj. Naši krajští zastupitelé budou rozhodovat o tom, zda se bude stavět přehrada v Nových Heřmínovech nebo jestli se bude těžit uhlí a metan pod Beskydami. Naši krajští zastupitelé budou rozhodovat o rozšíření nebo redukci sítě středních škol, případně o harmonogramu, podle kterého se budou postupně opravovat silnice 2. a 3.třídy. Mějme to na paměti právě dnes a zítra, kdy se konají volby do krajských zastupitelstev.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio