Ostrava bude pacientům ve své nemocnici hradit poplatky

25. únor 2009

Lidé od dubna přestanou platit za návštěvu u lékaře v ostravské městské nemocnici na Fifejdách. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Pro hlasovali sociální demokraté, komunisté i lidovci. Proti byla jen ODS.

Pacienti ale budou v městské nemocnici dál platit v lékárně, za pobyt v nemocnici i za pohotovost. Model, jakým bude radnice lidem peníze vracet, chce úřad upřesnit během následujících týdnů.

Proč Ostrava narozdíl od Moravskoslezského kraje nebude hradit poplatky za léky na receptu? "Protože kdybychom hradili všechny, tak vzhledem k návštěvnosti nemocnice by to bylo vyčerpáno během asi dvou tří měsíců. Kraje, které vlastní nemocnice, jejichž návštěvnost je mnohem menší, se stejnou částkou vydrží déle a mohou si dovolit hradit všechny poplatky," vysvětluje primátor Petr Kajnar.

Podle odhadů, Ostrava vyčerpá zhruba pětimilionovou hranici povolené veřejné podpory asi za rok. Náměstek primátora za ODS Lukáš Ženatý upozornil i na další úskalí: "Jedna věc je dočasnost opatření, pak také nemáme vyčísleno, kolik bude stát obsluha toho servisu."

Náměstek Ženatý pak také vyslovil obavu, aby stát nespojil dnešní krok zastupitelstva s jinou žádostí města. "A to je navrácení nemovitostí v nemocnici zpět na město Ostravu," upozornil. Téměř všechny nemovitosti v areálu ostravské městské nemocnice totiž patří státu. Radnice na bezúplatný převod čeká už rok a půl.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu