Ostrava bude v příštím roce hospodařit s nejvyšším rozpočtem v historii města

8. prosinec 2022 06:20

Rekordně vysoký rozpočet pro příští rok sestavila Ostrava. Hospodařit bude s více než 14 miliardami korun. Město počítá s vyššími přijmy z takzvaných sdílených daní. Sáhne ale i do úspor a bude čerpat úvěr.

„Priorita byla alokovat co největší objem prostředků na investice, abychom nemuseli zastavovat rozvoj města a důležité investiční projekty,“ obhajuje rekordní rozpočet primátor Tomáš Macura (ANO).

Město díky tomu bude pokračovat například v přípravě stavby obří koncertní haly. Nezastaví ale ani další velké projekty. Na investice z rozpočtu půjde zhruba 5 miliard korun.

„Kromě toho, že by se měla zahájit stavba koncertní haly, tak se bavíme o tom, že by skutečně měla být zahájena a již proběhla veřejná zakázka na výstavbu pavilonu G Národního divadla moravskoslezského na Černé louce,“ vysvětluje náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Rozpočet ovlivnila i stoupající inflace a rostoucí ceny energií. Město přesto nechce zdražovat služby pro občany. Zvýšené náklady pokryje z ušetřených peněz z minulých let a úvěrem.

„Na to reflektuje rozpočet tím, že předpokládá ponechání stávajících cen třeba za městský odpad nebo přeloží opatření směřující k tomu, aby se udržela cena vody na co nejnižší úrovni,“ dodává ještě primátor Macura.

Významnou položkou je i více než dvoumiliardová dotace pro dopravní podnik, kterému stoupají náklady na provoz.

Třeba pro opozičního zastupitele Lukáše Semeráka (Ostravak) je ale částka přemrštěná. „Dopravní podnik přepravuje 30 procent cestujících mimoostravských, kdežto my dotujeme dopravní podnik ze sta procent. Dá se říct, že vlastně každý občan Ostravy dodotovává letošní provoz dopravního podniku 900 korunami,“ říká.

Podle něho mělo město i mírně zvýšit poplatek za svoz komunálního odpadu.

autor: Petr Dušek
Spustit audio