Ostrava chce konečně prodat atraktivní pozemky

12. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Budoucnost dvou lukrativních pozemků v centru Ostravy je nejistá. Firmy, které je měly získat, zatím s městem neuzavřely smlouvu. A tak chce vedení radnice dát developerům poslední šanci na to, aby pozemky koupily.

Štěrkem zasypaný pozemek a rozviklaný stánek se záclonami. Tak to teď vypadá v místě, kde kdysi v samotném centru Ostravy stála květinová síň.

Pozemky v soutěži získala společnost Bonte Real. Jak říká její zástupce Lukáš Semerák, s městem se na kupní smlouvě zatím nedohodli kvůli podmínkám parkování osmi aut.

„V zadávacích podmínkách soutěže bylo napsáno, že je možno řešit dopravu tak, že bude řešena v docházkové vzdálenosti na hranici pěší zóny. Kdežto po vyhlášení výsledků výběrového řízení vzešel dodatečně požadavek města, aby byl řešen přímo na pozemku, což je samozřejmě v rozporu,“ upozorňuje Semerák.

Jestli se firma s městem dohodne, není jasné. Přesto ale dostane termín.

Prodej se protahuje i v případě Seidlerova nábřeží, kde už město jedná se čtvrtým zájemcem. Pokud zastupitelé budou souhlasit, společnosti dostanou devadesát dnů na to, aby smlouvu podepsaly. Jinak by město mohlo od závazků odstoupit.

„Příjem za prodej těchto pozemků by se městskému rozpočtu hodil, protože jsme na tom nejhůř asi za posledních deset let. Na druhé straně to není tragédie, protože předpokládám, že za rok za dva se najdou zájemci, kteří tam budou pokračovat,“ dodává primátor Petr Kajnar.

Pro společnost Nové Zahražany podle zástupce firmy Michala Šourka termín problémem nebude, firma o Seidlerovo nábřeží stále stojí.

„Důvody průtahů v časovém harmonogramu jsou takové, jaké jsou dnes obvyklé. To znamená celková ekonomická situace a její vývoj,“ dodává Šourek.

Stavba polyfunkčního objektu naproti Krajského soudu v Ostravě by se mohla rozběhnout do dvou let od podpisu smlouvy.

autor: mik
Spustit audio