Ostrava chce postavit další třídicí linku. Kvůli tunám využitelného odpadu, co končí na skládce

3. září 2014
Zprávy , Zprávy

I když obyvatelé Ostravy rok od roku odpad pečlivěji separují, na skládce stále končí více než 60 procent smetí. Původně se měl komunální odpad svážet do krajské spalovny, příprava této stavby je ale u ledu, a proto chce městská odpadová společnost vybudovat novou třídicí linku.

V Ostravě lidé vytřídí více než třetinu z celkového množství odpadu. Přes 50 tisíc tun ale ročně skončí v kontejnerech na směsný odpad a pak na městské skládce, která se tak rychle plní.

Na třídicí lince by se z této kupy vybralo ještě velké množství odpadu, který se dá využít.

„První jsou odpady, které je možno prodat. Další skupinou je část odpadu, který je možno energeticky zpracovat a využít,“ říká ředitel společnosti OZO Ostrava Karel Belda s tím, že by se tak dalo využít až 70 procent veškerého odpadu.

Třídicí linka by stála v Ostravě-Kunčicích. Projekt už je hotový. S definitivním rozhodnutím ale společnost ještě čeká na to, jak bude vypadat nový zákon o odpadech. Třeba jestli zvýší poplatek za skládkování.

„Linka by mohla stát do dvou let,“ nastiňuje časový horizont Belda. Náklady na vybudování linky společnost odhaduje na 150 milionů korun.

Jde o automatické zařízení. Odpad na ní rozeznávají skenery a ten vybraný pak vzduchové třídiče z hromady vyfoukávají ven.

autoři: iha , msk
Spustit audio