Ostrava chystá další modernizaci dopravního systému

21. únor 2011
Zprávy , Zprávy

V Ostravě by už za dva roky mohly vzniknout inteligentní zastávky. Po ukazatelích volných parkovacích ploch tak magistrát chystá další modernizaci dopravního systému ve městě.

Cestující by se na panelech mohli dozvědět, za jak dlouho jim přijede požadovaný spoj. Zorientovali by se rychleji než v klasických jízdních řádech, které navíc nemohou zohlednit zpoždění jednotlivých linek. Podobných uzlů by mělo fungovat 25. Projekt by měl být dokonalejší než v jiných městech.

„Náš cíl v rámci Evropy je dostat se na úroveň Londýna, který má všechna tato data o pohybu dopravy v jednom centrálním mozku. Dovoluji si tvrdit, že při úspěšné realizaci bude Ostrava na špici v České republice a možná i ve střední Evropě,“ říká Martin Hájek z Centra dopravního výzkumu.

Další fáze modernizace dopravního systému přijde na 260 milionů korun a radnice doufá, že získá dotaci z evropských fondů.

Jak upřesnil náměstek ostravského primátora Aleš Boháč, zvažují se i další projekty. „Budu rád, když dokážeme řídit křižovatky a dokážeme monitorovat, jak budou projíždět auta, aby na hlavních příjezdových trasách do města byly tabule, aby člověk viděl, jestli je pro něj efektivnější co centra jet nebo zastavit na nějakém parkovišti a přestoupit na MHD,“ přibližuje jeden z dalších projektů Boháč.

autor: mik
Spustit audio