Ostrava hostí evropskou energetickou konferenci

30. leden 2009

Ostrava je dnes hlavním městem evropské bezpečnosti v energetice. Do hotelu Atom přijely více než dvě stovky hostů z 18 států, aby se dohodly, jak zabránit problémům s přenosem elektřiny přes státní hranice. I když je to v rámci českého předsednictví spíše méně významná akce, obsah konference je velmi závažný.

Kolem hotelu Atom panuje od rána klid. Žádná příliš viditelná bezpečnostní opatření. Snad jen spousta barevných symbolů českého předsednictví a limuzíny s majáky naznačují, že se uvnitř debatuje o něčem opravdu zásadním.

V každém případě - hlavním smyslem ostravského setkání je debata o takzvaném třetím liberalizačním balíčku v energetice, oddělení výroby a dodávky proudu či změny systému přenosových sítí.

"V tomto půlroce začne ten balíček na devadesát devět procent platit. Konference je směřována k diskuzi odborníků, co vlastně se v praxi tou novou legislativou změní," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Souvisí to s mnoha zdánlivými maličkostmi. Třeba s tím, že by v budoucnu už neměly být problémy s různými kapacitami sítí v jednotlivých zemích. Tím pádem by se mělo zmírnit riziko celkového kolapsu.

Švédská ministryně pro energetiku je přesvědčena, že vnitřní trhy se musí přizpůsobit jeden druhému. Podobně to funguje například ve Skandinávii.

V Ostravě se debaty nevyhnuly ani problémům s dodávkami plynu. Polský ministr hospodářství Waldemar Pawlak zopakoval, že jeho země odmítne plán na vybudování plynovodu Nord Stream. Ten má obejít Pobaltské státy včetně Polska.

"Existuje totiž ještě jeden projekt, za kterým stojí Polsko, Litva, Estonsko a Lotyšsko. Chceme propagovat plynovod, který povede z Ruska přímo do evropských zemí a myslíme si, že to bude efektivnější," řekl polský ministr.

V debatách se také často zmiňoval význam jaderné energie pro budoucnost. Například ústy českého premiéra Mirka Topolánka. Výsledky ostravské konference poslouží dalšímu jednání o zajištění energetické jistoty pro celou Evropskou unii.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu