Ostrava hostí Mezinárodní trh pracovních příležitostí

14. březen 2006

V Ostravě začal Mezinárodní trh pracovních příležitostí. Je to první akce tohoto typu u nás, která by měla pomoci především absolventům škol a nezaměstnaným. Na výstaviště Černá louka zamířily už stovky lidí, aby se pokusily najít vhodnou práci. Organizátorem této akce je Úřad práce v Ostravě.

Inzeráty v novinách nebo na internetu nikdy nemohou nahradit osobní pohovor a přímé navázání kontaktu s konkrétní firmou. S tímto očekáváním postupně přichází do pavilonu A ostravského výstaviště až nečekaně mnoho lidí. Spousta z nich žije pouze ze sociálních dávek. Jako třeba 20letý Jakub, který si sám na sobě vyzkoušel, jak těžké je najít na Ostravsku dobré a volné místo. "V tomto regionu je to celkem složité, záleží hlavně na oboru. Toto může být jeden ze způsobů, jak nezávazně přijít a něco najít. Je dobře, že se ta akce koná," říká.

Logo

V Moravskoslezském kraji je bez práce více než 99 tisíc lidí. Tito dva starší muži patří mezi ně. Oba doufají, že se na ně třeba tady na trhu pracovních míst usměje štěstí. "Informace jsou celkem dostatečné, menší problém je ale samozřejmě v jazyce, protože je tady spousta anglicky hovořících lidí a já se teprve začínám učit," sděluje své postřehy jeden z nich.

Jednou z šancí může být pomoc sítě EURES, do které patří všechny úřady práce. Manažerkou projektu je Věra Kolmerová. Na co se lidé nejčastěji ptají? Je to především šance pracovat ve Velké Británii anebo Irsku. "Zajímají se i o práci v Německu, Rakousku, Norsku, ale tam je ta situace trochu těžší, protože potřebují pracovní povolení. Snahu najít si práci za hranicemi registrujeme hlavně u mladých lidí. Střední a starší generace má trochu problém s jazyky, ta mladší už přece jen lépe vybavena," dodává manažerka projektu.

Ověřili jsme si, že zaměstnavatelé vnímají Ostravsko jako místo s velkou pracovní silou, ale také s velkou nezaměstnaností. To znamená, že si mohou vybírat a rozhodně nechtějí příliš rozlišovat, zda někdo je nebo není nezaměstnaný. Požadavky jsou stejné a ne zrovna malé.

Úřady práce očekávají, jak dvoudenní mezinárodní trh práce dopadne a kolik jim odejde uchazečů za novým uplatněním. Podle ředitelů úřadů je velmi důležité, že si nezaměstnaní na vlastní kůži vyzkoušejí, jak je nutné sám za sebe bojovat.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu