Ostrava může přijít o svou nemocnici

26. únor 2009

Ostrava nedostane městskou nemocnici, pokud v ní bude hradit poplatky za návštěvu lékaře. Takové je rozhodnutí ministra financí Miroslava Kalouska. Pozemky a budovy jsou v rukou státu. Ostrava už delší dobu usiluje, aby je získala zpět.

Zástupci města říkají, že mu většina nemovitostí historicky patří a že do nemocnice od 90. let investovalo už dvě miliardy korun. Zastupitelé ale včera odhlasovali, že od dubna budou pacientům nemocnice proplácet 30 korun za návštěvu lékaře. To se ministrovi podle jeho tiskového mluvčího Ondřeje Jakoba nelíbí.

"Co se týká nemovitého majetku pod nemocnicí, tak ministr financí respektuje platnost smlouvy o bezúplatné výpůjčce. A co se týká dalších nemovitostí v ulici Odboje, tak je připraven navrhnout vládě bezúplatný převod do vlastnictví města Ostravy, a to za předpokladu, že město přestane porušovat rovné soutěžní podmínky v rámci zákona o veřejném zdravotním pojištění. Pokud tato podmínka pro město Ostravu nebude přijatelná, vyhlásí se na tyto nemovitosti veřejná soutěž, kdy jediným kritériem bude cena," upřesnil mluvčí.

Zástupci ostravské radnice s tím ale nesouhlasí a o převod nemovitostí budou dál usilovat. Zatím promýšlejí další kroky včetně poslaneckých interpelací. Od některých zaznívá, že jde o vydírání. Například zastupitel Josef Babka (KSČM) označil postup ministerstva za vydírání.

"Považuji vyjádření ministra Kalouska za nehoráznost a nepřístojné zasahování do samosprávných orgánů města Ostravy. Požádám náš poslanecký klub, aby pana ministra v této věci důrazně interpeloval," dodal Babka.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu