Ostrava nabídne pozemky na Karolině firmě Multi Development

28. červen 2006

Ostravští zastupitelé dnes rozhodli o dalším osudu zhruba třicetihektarového pozemku v centru města. Volná plocha po bývalé koksovně Karolina se změní v novou moderní městskou čtvrť za zhruba 12 miliard korun. Jako první bude město vyjednávat s firmou Multi Development. To, že hlasování vybere vítěze už v prvním kole, bylo pro většinu zastupitelů velkým překvapením.

Boj o Karolinu je bojem o jednu z nejzajímavějších zakázek, protože třicet hektarů volné plochy těsně u centra velkého města, to je téměř unikát. Firma Multi prosadila nejtěsnějším rozdílem hlasů svůj model klidné čtvrti plné ulic, náměstí a zeleně. Ředitel české společnosti patřící do skupiny Multi Luboš Kočí předpokládá, že to poražení developeři nenechají jen tak. "Myslím, že se dá rozhodně očekávat nějaké emoce a akce. Budeme se věnovat svému projektu."

Území Karoliny

Na druhém místě skončil návrh společností Orco a Trigránit s širokým bulvárem, který ale zvítězil v anketě samotných obyvatel. Pak následovaly projekty ECE s dominantní vyhlídkovou věží na Karolině, čtvrtý je návrh ING a poslední Sekyra Group.

Například náměstek primátora Vít Ruprich pro vítěze nehlasoval. "Já jsem měl spíše jinou představu. Možná Trigránit nebo Sekyru, ale jde o to, jak se sestaví ta smlouva, tak aby opravdu to, co bylo navrženo, bylo splněno," dodává náměstek Ruprich.

Co bude dál? Město nabídne vítězi pozemky a během tří měsíců musí dojednat smlouvu o prodeji. A také cenu po zaměření pozemků. "Z toho vyplyne to, že znalec bude moci svým posudkem stanovit cenu pro dané území," říká primátor Aleš Zdeník. Zatím město počítá, že mu pozemky vydělají asi 200 miliónů korun.

Plán firmy Multi za 12 miliard korun je rozložen do deseti let a je otázkou, zda se bude měnit. Ve hře je totiž silný tlak Ostravské univerzity, aby přibližně na třetině Karoliny prosadila své centrum. Ředitel vítězného investora je skeptický. "Pro developera je dost těžko představitelné, že má garantovat výstavbu kampusu. To je z jiného soudku."

Potíže mohou nastat také kvůli půdě, která je po kontaminaci sice vyčištěná, ale stále se řídí zvláštním režimem. Při hloubení například podzemních garáží mohou stavbaři narazit na nebezpečné látky a likvidace zeminy může stát stamilióny.

V každém případě Karolina už má po dlouhých letech jasnou a konkrétní budoucnost. Všechno rozhodnou týmy právníků města a firmy Multi Development.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu