Ostrava odpustí developerům nesplněné plány

16. leden 2011
Zprávy , Zprávy

Některá staveniště v Ostravě zůstávají opuštěná. Lidé už několik let obcházejí ploty kolem lukrativních pozemků, na kterých měly už dávno růst slibované domy s obchody a kancelářemi. V některých případech se přitom ještě ani nekoplo do země. Přesto se zdá, že to nevadí ani radnici. Místo pokut firmám ustupuje.

U náměstí Republiky v centru Ostravy měla stát nejvyšší budova ve městě. Místo mrakodrapu lidé už několik let obcházejí jen reklamní plot. Než vyrostl, protestovali hlavně proti kácení zeleně, dnes by spíš uvítali, kdyby se konečně začalo něco dít.

„Udělali pěknou lumpárnu, protože vysekali stromy, rozbili to a nechali to tak,“ stěžuje si jeden z místních.

Komplex budov zvaný IQ má mít podle své elektronické prezentace 22.000 metrů čtverečních kancelářských ploch. S obsazením administrativních budov mají developeři potíže.

Jestli je řeší i společnost CTP, které pozemky patří, se nám nepodařilo zjistit. Na internetu uvádí, že provoz 14 a 9 pater vysokých věží spustí v roce 2012.

Zdá se, že se investoři nemusejí příliš bát ani v případě, že své plány nesplní. Radnice je totiž ochotná firmám ustupovat.

„Je zcela přirozené, že jim ten odklad poskytneme. Výsledek by byl ten, že nejenže by tam nic nevzniklo, oni by možná zaplatili nějaké kompenzace, ale nakonec by nic nepostavili. Mezi investory se to rozkřikne snadněji než pověst ženy, takže on by do Ostravy nikdo nešel. Protože při první komplikaci jim ukáže, jak s nimi umí zatočit,“ vysvětlil primátor Petr Kajnar.

Město už vyhovělo společnosti, která má stavět pětipatrovou budovu v sousedství Ostravského muzea. Slovenské firmě odpustilo pokuty za zpoždění. V prosinci to schválili i zastupitelé.

Spustit audio