Ostrava odpustila dopravnímu podniku pokutu za stávku

15. září 2011

Vedení města Ostravy odpustilo Dopravnímu podniku Ostrava (DPO) pokutu za stávku. Během protestu řidičů nevyjelo letos v červnu zhruba 12.000 spojů z celkového počtu 40.000. Za každý z nich hrozila podniku pětitisícová pokuta.

Podnik tak mohl na boj zaměstnanců o vyšší platy doplatit až 63 miliony korun. Ty mohou podle smluv s touto firmou vymáhat obce a kraj, které si vozy objednávají. Jisté je, že v tomto ohledu panují různé názory. Většinu peněz měla dostat radnice krajského města. Její zastupitelé ale rozhodli, že peníze podniku nechají.

„Tam za asi deset tisíc nevypravených spojů by nám měl Dopravní podnik Ostrava doplatit něco kolem 60 milionů korun pokuty. Samozřejmě by mu to chybělo nebo by musel zdražit jízdné, takže my to odpustíme, protože stávka je něco, s čím smlouva nepočítala,“ vysvětlil primátor Petr Kajnar.

Hlučín na pokutě trvá

Naopak z Hlučína, kterému náleží menší část pokuty, zaznívají zcela opačná slova. Město nemá důvod, zbavovat se svých příjmů, říká mluvčí tamní radnice Miroslav Pech.

„Protože nějaký důvod z pohledu našeho není. My chápeme, že Dopravní podnik Ostrava se do toho dostal nějakým řízením situace, která mu asi není příjemná, nicméně ta smlouva je jasná, je vymahatelná a z naší strany vlastně není nějaký důvod z toho uhýbat,“ dodává mluvčí.

O tom, jestli bude Hlučín uplatňovat svůj nárok na pokutu, definitivně rozhodne zastupitelstvo dnes ve večerních hodinách.

Krajský úřad: Je to věc roku 2012

To ale není všechno, o další dva miliony se ještě může přihlásit krajský úřad. O tom se ale rozhodne později.

„Na konci roku dojde k vyúčtování celého kalendářního roku a bude uplatňovat ze smlouvy v podstatě sankci za neujeté kilometry. A jak bude pokračovat dále, to je věcí rady a zastupitelstva. Ale je to věc roku 2012,“ říká náměstek hejtmana Miroslav Novák.

Řidiči si pro příští rok vystávkovali pětiprocentní růst platů. Dělníci Dopravního podniku Ostrava si přilepší v průměru o šest procent.

Spustit audio

Více z pořadu