Ostrava pokračuje v přípravách stavby lanové dráhy

16. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Ostrava plánuje stavbu lanovky. Chce přilákat turisty a zároveň navázat na minulost, kdy nad městem jezdily vozíky s uhlím. Nová dráha by měla propojit centrum s Dolními Vítkovicemi a zoologickou zahradou. Město už má studii, která potvrzuje, že je to reálné.

Lanovku nad Ostravou si přeje i Jaromír Nohavica. Složil o tom písničku (viz video v článku).

„Před měsícem se nám narodil vnuk a já jsem si představil, jak za ty tři čtyři roky ho vezmu za ruku, sedneme do té lanovky – on bude malý kluk, já budu velký děda a pojedeme nad tou Ostravou a já mu budu shora ukazovat: Vidíš, Matouši, tady do tohoto města ses narodil,“ vysvětluje Nohavica.

Vzdušný provoz nad městem chce obnovit také architekt Josef Pleskot. „Lanovka podle mého názoru k Ostravě patří a slušela by jí daleko více než kterémukoliv jinému městu,“ míní architekt.

Někteří lidé nad tím ale kroutí hlavou. „V současné době, kdy se Ostrava vylidňuje, bych to nedoporučoval,“ říká například pan Jan Duda. Podle něho Ostravě chybí také to, proč se lanovky staví jinde. Kopce. „My tu máme akorát haldy,“ dodává.

Kopce nahradí sloupy. Ten nejvyšší, čtyřicetimetrový, má stát právě na haldě Ema nedaleko zoologické zahrady. Vedení města už přemýšlí, kde vzít na stavbu peníze.

„Ukazuje se, že 90 procent cestujících by byli především turisté. Což implikuje ten fakt, že žádné dotace na projekt nebudou. Město to bude muset zainvestovat samo, nebo na to najít investora,“ říká primátor Tomáš Macura (ANO).

Základní trasa má stát přes 600 milionů. V ideálním případě se lanovka začne stavět v roce 2020.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio