Ostrava postoupila v soutěži na evropské město kultury

9. prosinec 2009

Ostrava postoupila do druhého kola soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Soupeřit bude s Plzní. Rozhodla o tom třináctičlenná porota složená z českých odborníků a také lidí, které nominovala Evropská komise. O tom, kdo titul skutečně získá, se rozhodne až příští rok.

Druhé kolo, ve kterém porota vybere vítěze, se uskuteční v září 2010. Porotce vybíraly evropské instituce, částečně je jmenoval i český ministr kultury. Oficiální jmenování českého vítěze, se uskuteční v květnu 2011. Od tohoto termínu bude moci užívat titul Evropské hlavní město kultury.

"Před námi je další výběrové kolo, které bude trvat deset měsíců. Porotci slíbili, že do 21 dnů nám pošlou takové svoje rozhodnutí nebo vyjádření k našim projektům, které bude dále obsahovat doporučení, co je třeba v přihlášce dále dopracovat nebo rozvést. Je před námi ještě hodně práce, abychom ten titul pro Ostravu nakonec vybojovali," potvrdila mluvčí ostravského přípravného týmu kandidatury Kateřina Ondřejková.

Titul Evropské hlavní město kultury v minulosti obdržely Florencie, Amsterodam, Dublin, Madrid, Stockholm, Brusel, Graz nebo Stavanger. Poprvé byl udělen v roce 1985 Aténám. V roce 2000 se jím pyšnila i Praha. V příštím roce budou evropskými městy kultury Linec a Vilnius.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu