Ostrava-Přívoz přichází o poslední dětskou lékařku

10. listopad 2015
Zprávy , Zprávy

Nedostatek dětských lékařů je problém hlavně na vesnicích. Teď aktuálně ho ale řeší i lidé v Ostravě, v části Přívoz, kde žije hodně romských rodin. Odchází odsud poslední dětská lékařka a nesehnala za sebe náhradu. Hledala přitom dva roky.

Rodiče dětí z Přívozu tak musejí do konce roku vyřešit velký problém. Musí pro děti najít nového lékaře, což začíná být problém už i ve velkých městech.

„Zatím se nám náhradního lékaře sehnat nepodařilo. Všude říkají, že je plno. A už mám toho dost,“ říká jedna z maminek.

Maminky v čekárně jsou nervózní, protože neví, kdo bude po novém roce léčit jejich děti. Obavy má i Michaela Horvátová: „Něco se může stát a není doktorka.“

Obavy rodičů se potvrzují. Plno hlásí třeba sestra na poliklinice, která je nejblíže zrušené ordinaci, je to asi 20 minut pěšky.

„Obě ambulance tady nepřijímají, protože opravdu toho máme hodně. Když přišly zezačátku ty maminky, tak jsme některé vzali. Ale teď momentálně to nejde, fakt máme stop stav. Jen dnes jsem musela odmítnout čtyři. Nejsme nafukovací,“ říká sestra na poliklinice.

Čtěte také

Hledat nového lékaře tak budou muset rodiče i ve vzdálenějších částech města. Pro seznam si mohou přijít na svoji zdravotní pojišťovnu.

„Pokud by se na nás obrátil přímo rodič dítěte s tím, že jej už například někde odmítli, umí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna i to, že zjistí konkrétního lékaře, který je ochoten vzít do péče dítě a domluvit to osobně,“ říká mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Dětští lékaři v kraji mají v průměru 57 let a odchodů do důchodu tak bude přibývat. Problém teď aktuálně řeší i kraj, vypíše mimo jiné grant, který pomůže s výchovou mladých lékařů.

autor: iha
Spustit audio