Ostrava se přihlásila na Evropské hlavní město kultury 2015

3. listopad 2009
Zprávy , Zprávy

Ostrava a Plzeň. Města, která zatím oficiálně ministerstvu kultury doručila přihlášky do soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ministerstvo ale nevylučuje, že ještě může poštou obdržet další. O tom, kdo postoupí do druhého kola, se rozhodne ještě letos.

Které město titul získá, bude jasné až koncem příštího roku. Jak upřesnila mluvčí ostravského přípravného týmu Kateřina Ondřejková, moravskoslezská metropole k přihlášce přiložila i nově vytvořenou knihu - jmenuje se Bílá kniha ostravské kultury a podílelo se na ní více než 40 autorů.

"Mapuje ostravské kulturní dění, a to nejen v takových běžných oborech, jako je třeba divadlo, hudba, literatura, žurnalistika, architektura a podobně, ale věnuje se i kultuře všedního dne, běžného života, takže kultuře oblékání, kultuře hospod, volného času, různým spolkům a podobně," vysvětlila Ondřejková.

Na přihlášce, kterou schválilo ostravské zastupitelstvo, pracoval tým Ostrava 2015 od dubna letošního roku. Má 320 stran a nejširší okruh spolupracovníků zahrnoval 93 osob.

Mezinárodní projekt Evropské město kultury byl založen roku 1985 z iniciativy řecké ministryně kultury Meliny Mercouri. Titul Evropské hlavní město kultury umožňuje dvěma vybraným městům po dobu jednoho roku představit Evropě svoji kulturní jedinečnou a rozmanitost. V roce 2015 poputuje tento titul do Belgie a do České republiky.


Čtěte také: Ostrava usiluje o titul Evropské hlavní město kultury 2015

autor: mik
Spustit audio