Ostrava stále usiluje o památkově chráněná městská jatka

22. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Ostravané už téměř 16 let čekají, co bude s bývalými městskými jatkami. Právě v té době získala památkově chráněný objekt společnost Bauhaus pod příslibem, že jatka opraví. Teď kolem areálu stojí plot, za kterým se tyčí pozůstatky domů a hromady cihel. Před časem totiž část staveb musela padnout.

Galerie, ateliéry pro výtvarníky, nebo hudební klub. To jsou jen některé projekty, které se v posledních letech v Ostravě objevily a které by z chátrajících jatek mohly vytvořit chloubu v centru Ostravy.

Historicky a architektonicky cenný komplex budov městských jatek z režných cihel leží mezi železniční tratí, Janáčkovou, Pobialovou a Stodolní ulicí. Vybudován byl v roce 1881. Jatka fungovala až do 70. let minulého století, v 90. letech byla část objektu zbořena.

Že památka nemá budoucnost, se nelíbí i mnohým Ostravanům. „Nelíbí se mi, jakým způsobem Bauhaus nakládá s kulturní památkou, která mu byla ve smlouvě svěřena,“ řekl například jeden z námi oslovených Ostravanů.

Společnost Bauhaus získala jatka v roce 1994. Radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz památku prodala společně s pozemky na stavbu supermarketu. Za jatka vyinkasovala 60.000 korun. Společnost je měla opravit a využívat. To se ale nikdy nestalo a budovy dál chátrají. Letošní zimu navíc doslova nepřežila jedna část jatek.

„Útvar hlavního architekta nejprve povolil demolici, o kterou si zažádal majitel, protože ta budova památkově nechráněná byla ve špatném technickém stavu. Zima ale letos byla zlá, sněhová nadílka byla velmi bohatá a pod tíhou sněhu povolila střecha, byla narušena statika v této budově a proto stavebně správní odbor magistrátu musel nařídit demolici, která byla také provedena,“ potvrzuje mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Vedení magistrátu stále doufá, že se památku podaří zachránit a napravit chybu politiků, kteří před šestnácti lety schválili nevýhodnou smlouvu. Jak potvrdil primátor Petr Kajnar, město s firmou už několik let vyjednává o případném odkupu. Ale neúspěšně.

„Jatka se stala symbolem pro Ostravany, kteří cítí srdcem. Něčeho, co se dlouhodobě neřeší a co by se řešit mělo. Všichni tam vnímají, že prostor Stodolní a centrum města nabízí příležitosti třeba k hudebním aktivitám, výstavám, který by doplňoval život tak, aby tam nebylo jen pivo, ale aby tam byla i nějaká zábava, kultura na slušné úrovni,“ řekl primátor.

Situace se navíc komplikuje. Město v blízkosti jatek musí postavit takzvanou prodlouženou Porážkovou ulici. Jde o cestu, která tuto část města propojí s Novou Karolinou. Existují dvě varianty. Při jedné z nich musí magistrát spolupracovat právě s Bauhausem a domluvit se kvůli čerpání evropských dotací musí rychle. Jak ale primátor Petr Kajnar dodal, jednání s firmou váznou obecně.

„Pokud nejsou nuceni to dnes nějak využít, tak je čas netlačí. Pokud nejsou jako podnik ve stadiu, kdy rozprodávají firmu a potřebují získat peníze, aby přežili, tak si dovedu představit, že pro ně může být výhodné to dlouho držet a zároveň výhodné to nespravovat,“ upozornil primátor. Za pár let se totiž může stát, že jatka už vůbec nepůjde využít.

Stanovisko společnosti Bauhaus jsme zjišťovali. Ptali jsme se na dopravní situaci v oblasti i na případný záměr památku prodat. Jednatel nebyl k zastižení a zaslaný e-mail zůstal bez odpovědi.

autor: mik
Spustit audio