Ostrava vyhodnocuje využití MHD v době smogu

7. únor 2011
Zprávy , Zprávy

V Ostravě bude tento týden pokračovat sčítání cestujících v MHD. Město zjišťuje, jestli cestujících v době smogu v prostředcích hromadné dopravy přibylo.

Výsledky bude pověřená firma porovnávat se sčítám, které provedla v době, kdy se v Ostravě jezdilo zadarmo. Zaměřuje se také na intenzitu dopravy na vytipovaných křižovatkách.

Radnice chce vědět, jak velký je zájem lidí o smogovou dopravu. Město jeden den akce stojí zhruba milion korun. Primátor Petr Kajnar připouští, že by v budoucnu mohl opaření doprovodit zákaz vjezdu aut do určitých lokalit. Zatím to ale neumožňuje zákon.

„Dnes je to na dobrovolnosti lidí. Když to ale nebude fungovat, bude se muset v budoucnu přistoupit k restrikcím, protože jinak se tady s tím znečištěním nevypořádáme,“ dodal primátor.

O ovzduší bude v Ostravě jednat i ministr životního prostředí

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dnes poprvé ve své nové funkci navštíví Moravskoslezský kraj. Sejde se mimo jiné s hejtmanem Jaroslavem Palasem a s ostravským primátorem Petrem Kajnarem. Hlavním bodem jednání bude právě otázka ovzduší.

„Cílem návštěvy ministra bude to, aby se co nejdetailněji seznámil se situací v ovzduší a aby si s představiteli, se kterými se na návštěvě setká, nějakým způsobem ujasnil, co všechno může ministerstvo životního prostředí pro zlepšení situace udělat,“ říká mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

autoři: mik , tif , Dominika Rojtová
Spustit audio