Ostrava zrušila Akci Smog

14. září 2011

Lidé budou zase normálně platit za autobus i během inverze. Je to konec experimentu, který zavedla koncem loňského roku tamní radnice. Cílem bylo motivovat cestující, aby dali během smogové situace přednost autobusům. Kontroverzní akce byla od začátku trnem v oku politické opozici a jednoznačně ji nepřijali ani cestující. Dnes ji ukončili svým hlasováním městští zastupitelé.

Kdykoliv se v Ostravě objevily za okny autobusů, tramvají a trolejbusů oranžové cedule s nápisem Akce Smog, lidé začali jezdit zadarmo a také debatovat, jestli to má nějaký smysl.

Akce Smog byla úspěšná, ale už na ni nejsou peníze, vysvětluje primátor Ostravy Petr Kajnar. S bezplatnou dopravou ale počítá do budoucna, až se podaří zavést zákaz vjezdu aut do městských zón během špatných rozptylových podmínek.

„To je práce na tři čtyři roky, než se tohle může podařit. Já se o to budu snažit. Myslím, že ta doprava zadarmo byl dobrý první krok. Problém je v tom, že budeme muset zkrátit plánovaný rozpočet letošního roku až o čtyři sta milionů. Město není v pozici, kdy by si mohlo dovolit platit to, co není nezbytně nutné,“ uvedl primátor.

Bezplatnou dopravu kritizovalo od jejího zavedení opoziční hutí Ostravak. Zastupitel Petr Kausta proto její zrušení uvítal. Podle něj byla zbytečná.

„To jsou vyhozené peníze. Ten efekt se neprokázal. Kdyby měli hospodařit s vlastními prostředky, tak by to tenkrát v tom prosinci neodsouhlasili,“ myslí si opoziční zastupitel.

MHD zdarma stála 23 miliony korun. Zhruba stejnou částku teď město plánuje dát dopravnímu podniku jako dotaci kvůli zdražujícímu palivu.

Spustit audio

Více z pořadu