Ostravané mají poslední šanci zaplatit městu své dluhy

11. červen 2009

Ostrava naposledy vyzývá dlužníky, aby zaplatili. Magistrátu lidé dluží zhruba 130 milionů korun. Radnici už dochází trpělivost a připravuje tvrdší kroky proti neplatičům. Teď navíc zapomnětlivcům nabízí, aby si pro jistotu ověřili, jestli vůči radnici nemají nějaké závazky.

Sedm úřednic ostravského magistrátu teď lidem zjišťuje, jestli nejsou v evidenci dlužníků. Jak upřesnila vedoucí oddělení exekucí Alena Slavíková, pohledávky se registrují na základě rodného čísla.

"Jsou to hlavně dluhy za svoz a likvidaci komunálního odpadu, udělenou pokutu městskou policií, kde se jedná o blokové pokuty a botičky a udělené pokuty za porušení jiných zákonů," dodala Slavíková s tím, že procedura trvá jen několik minut.

Ti, kteří přijdou osobně, mohou dostat rovnou složenku nebo úřednicím rovnou zaplatit. "Zpracováváme to v několika systémech. Domluvili jsme se, že si vezmeme telefonní číslo, ať i ten klient neplatí tolik. Takže my si to ověříme ze všech stran, obratem mu zavoláme, mailem vyřídíme, osobně - je to během tří čtyř minut vyřízené," ujistila Slavíková.

Ostravané, kteří radnici své dluhy neuhradí či se nedomluví na splátkovém kalendáři, se vystavují hrozbě exekuce. Podle náměstka primátora Lukáše Ženatého město teď zvažuje další postup.

"My mezitím řešíme, jakým způsobem vybrat partnera například na soudní exekuci, což je situace, která je jinde používaná standardně, ale existuje tam několik právních otázek, které musíme dořešit, abychom mohli přistoupit i k této formě vymáhání dluhů, které mají občané vůči městu," upřesnil Ženatý.

Ostravané městu dluží 130 milionů korun, nejvíce pak za odpady, které v této částce představují devadesátimilionovou sumu. Úřad eviduje celkem 270.000 pohledávek.

Informace o závazcích vám podají zaměstnankyně oddělení exekucí, odboru financí a rozpočtu města Magistrátu města Ostravy na telefonních číslech uvedených v tomto odkazu, nebo informace můžete získat osobně na uvedeném oddělení.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu