Ostravané si mohou připomenout, jak se žilo v socialismu

16. listopad 2009

V centru Ostravy vyrostlo Totalitní městečko. Ode dneška až do středy 18. listopadu si tam lidé mohou připomenout, jak se žilo v reálném socialismu. Na Masarykově náměstí proto vyrostl oplocený stanový tábor se strážní věží. Třídenní akcí vrcholí celoroční projekt Cesta ke svobodě.

Totalitní městečko dopoledne nabídne program hlavně školákům a studentům, odpoledne veřejnosti. Zájemci si podle organizátora Jiřího Hrušky mohou třeba vyplnit devizový příslib, napsat udání či vyplnit dotazník ze 70. let, který se týkal vstupu vojsk Varšavské smlouvy.

"Budeme mít jako hosta Gustava Husáka v podání ostravských herců. Měl by vystoupit soudruh Mamula a pozdravit přítomné projevem z balkonu kavárny Praha, tak se dřív jmenovalo knihkupectví Academia. Jinak čekáme řadu hostů z Socialistického svazu mládeže, Pionýrské organizace, případně Lidových milic," řekl Jiří Hruška.

Do oslav 20. výročí pádu komunismu se dnes a zítra zapojí také ostravské Divadlo Petra Bezruče. Sametové revoluční dny si divadlo a jeho diváci připomenou prostřednictvím akce Bezruči v sametu.

Podrobný program celé akce najdete na adrese www.moderní-dejiny.cz.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu