Ostravská policie dopadla partu vykradačů heren a barů

5. srpen 2009

Je jim kolem dvaceti let a několik měsíců se živili svérázným způsobem - vykrádali výherní automaty v barech a hernách. Skupina minimálně pěti pachatelů objížděla města na celé Moravě a pečlivě si své cíle vybírala. To vše až do okamžiku, kdy je v Ostravě zadržela policie.

Magický zvuk cinkajících mincí přitahuje k hernám nejen gamblery, ale také zloděje. I když to nebyli žádní velcí vynálezci a spoléhali se na tradiční nářadí, způsobili škody přes 200.000 korun.

"V Ostravě je stíháno celkem pět pachatelů, další čtyři jsou stíháni mimo město. Prováděli vloupání pomocí šroubováku, kdy zapáčili určitou část výherního automatu. Vždy se specializovali na jeden a tentýž typ výherních automatů," říká ostravský kriminalista Libor Šustek.

Ostrava, Brno, Vratimov, Příbor, Orlová. Tady všude zanechali stopy celkem v 21 případech. U toho posledního je policie přímo při činu dopadla. "K trestným činům mělo docházet takovým způsobem, že většinou jedna osoba měla páčit příslušné místo v daném automatu, další měla stínit," popisuje mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

"Této skupině pachatelů vcelku nezáleželo na čase, nejednalo se ani o noční nebo časné ranní hodiny. V kterékoliv době, pokud navštívili bar nebo hernu, kde byly příhodné podmínky, malý počet přítomných osob, dopouštěli se této trestné činnosti," dodává kriminalista Šustek.

Je to tak trochu jako ze starých kriminalistických příruček. Ostřílení recidivisté se šroubovákem v kapse se znali odmalička. Jeden z nich byl zřejmě hlavou skupiny, protože asistoval u všech krádeží. Peníze pak utráceli třeba za alkohol a cigarety.

Nekvalitní kamerové systémy v hernách policii příliš nepomohly a proto se musela spoléhat hlavně na výpovědi samotných zadržených. Herny a bary na Moravě tak přišly o jednu z nočních můr.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu