Ostravská záložna Unibon přišla o licenci

8. březen 2012

AKTUALIZOVÁNO 15:41 - Česká národní banka odebrala licenci ostravské záložně Unibon. Důvodem jsou podle centrální banky nedostatky v podnikání, které ovlivňovaly stabilitu záložny. Záložna spravovala koncem minulého roku vklady ve výši 2,8 miliardy korun od zhruba 4,5 tisíce klientů.

Do sídla záložny v Ostravě už přicházejí nervózní klienti. „V celé republice je nepořádek, jaký už nikdy nikde asi není a nebude, protože tady to patří do kytek všechno,“ říká rozhořčeně jeden z klientů.

Manažeři záložny uklidňují, že lidé peníze dostanou zpátky. Vklady klientů jsou ze zákona pojištěny.

„Máme spoustu telefonátů, klienti se pochopitelně ptají, mají i obavy. Faktem je, že všichni naši klienti mají vklady v takové výši, že jsou zákonem pojištěné. To znamená, že klienti by neměli mít obavy o své prostředky,“ ujišťuje mluvčí záložny Jaroslav Odstrčilík.

Třetinový podíl v kampeličce ještě donedávna patřil známému ostravskému podnikateli Daneši Zátorskému. Přes firmy Geofin a VOKD měl třetinový podíl. A přiznává, že záložna těmto společnostem poskytovala úvěry.

„Ano, měli jsme tam úvěry. Myslím si, že zůstatek úvěru je k dnešnímu dni asi sedm milionů korun a myslím si, že není po splatnosti,“ řekl Zátorský. Komu svůj podíl v kampeličce prodal, si však nemůže vzpomenout. „Byly to tři firmy, jména si nepamatuji, ale můžete si to najít,“ dodal.


Co je kampelička

Družstevní záložna, nebo kampelička, je družstvo, které se zabývá příjmem vkladů, poskytuje půjčky a další peněžní služby. Podobně jako banky. Ale zatímco zákazníky klasické banky jsou klienti, u záložen jsou to členové. Členem družstva se může stát ten, kdo podepíše přihlášku, složí členský vklad, případně zaplatí zápisné nebo vstupní vklad. Důležité je, že pouze členové družstva můžou využít služeb záložny.

autoři: ada , iha
Spustit audio

Více z pořadu