Ostravské Bazaly se změní v moderní fotbalovou akademii

10. červenec 2018 14:40

Po téměř 60 letech končí historie legendárního ostravského stadionu Bazaly. Alespoň v té podobě, kterou zná několik generací fotbalových fanoušků. Začala demolice hlavní budovy a celý areál se změní na zázemí pro fotbalový dorost. Přestavba bude stát zhruba čtvrt miliardy korun.

„Travnatá plocha bude pro tréninkové účely využita bezezbytku ve sto procentech včetně těch oblouků za dnešními brankami,“ popisuje projektant Pavel Krátký, jak bude vypadat hlavní hrací plocha. „Bude to univerzální tréninková plocha, na které budou umístěna tři příčně orientovaná hřiště,“ dodává.

Propojit sport a vzdělávání. Ostravský Baník otevřel maturitní obor

02162157.jpeg

Propojit vrcholový sport a vzdělání, to je dnes nutnost. Uvědomují si to také ve fotbalovém Baníku Ostrava a proto od letošního září na Základní škole Bohumíra Dvorského v Ostravě-Bělském lese spustili čtyřletý maturitní obor Ekonomika a sport s povinně volitelným předmětem fotbal.

Nezmění se jen hřiště. Stará hlavní budova půjde k zemi a vyroste úplně nová s tělocvičnou a halou. A nové vybavení zahálet rozhodně nebude. „Z akademie tady budou týmy přípravek, dorostu, budou tady kompletně ženy. Dohromady asi 250 až 300 dětí,“ počítá Petr Mašlej, předseda fotbalové akademie Baníku Ostrava.

Demoliční práce skončí za šest týdnů, celá stavba za 14 měsíců. Součástí bude i tribuna pro 450 diváků a více parkovacích míst pro návštěvníky.

I když to vyřeší problémy mnoha oddílů, fotbalová hřiště v Ostravě stále chybí, potvrdil náměstek primátora města Vladimír Cigánek (ODS). Chystá se například rekonstrukce stadionu v Porubě. „Je to bývalý areál VOKD. Bude zahrnovat fotbalové hřiště, hřiště pro americký fotbal a lehkou atletiku. Náklady budou 80 až 100 milionů korun,“ dodává.

Zajímavým detailem nové fotbalové akademie Bazaly bude i krytá běžecká dráha přímo pod hledištěm.

Rekonstrukce stadionu Bazaly, vizualizace
autor: mrk
Spustit audio

Související