Ostravské buchary nabízejí to nejlepší z amatérského divadla

23. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Ve volném čase stloukají kulisy, šijí kostýmy a učí se role. Divadelní ochotníci hrají od včerejška na přehlídce Ostravské buchary. Chtějí předvést to nejlepší a postoupit do celonárodní soutěže amatérských souborů.

Ostravské buchary se daly opět do pohybu. Namísto o strojích je ovšem v tomto případě řeč o přehlídce amatérského divadla.

„Jedno ze čtrnácti krajských kol je i Ostravské buchary, protože jsme Ostrava a je tady samozřejmě průmysl a lidi jsou takoví úderní,“ říká za pořadatele přehlídky, na které uvidí diváci osm soutěžních představení, Jiří Sekáč.

„Většinou si ty amatérské soubory vezmou nějaké už napsané scénáře, komediální žánry, nicméně oceňuji divadla, která jsou autorská, protože je tam kus jejich života a myšlenek,“ dodává Sekáč.

Nejlepší ze souborů bude hájit barvy kraje v létě na celonárodní přehlídce. V porotě zasedá také Ladislav Vrchovský. „Na amatérské scéně nejsou jenom začátečníci, ale jsou i soubory takových kvalit, že na ně nemají ani profesionálové. Takže se jenom těšíme, že se něco takového taky na Ostravských bucharech objeví,“ říká Vrchovský.

Druhý ročník krajské přehlídky amatérského divadla Ostravské buchary letos odstartovalo Divadlo U lípy a jejich Vražda sexem. Ve Společenském domě Labyrint v Ostravě-Třebovicích zahrají také soubory Kvas, Jiříkovo vidění a loňský favorit - Bílé divadlo. Nejlepší budou letos oceněni - a to také Cenou diváků - v neděli odpoledne.

autor: čan
Spustit audio