Ostravské divadlo bude řídit Jiří Nekvasil

3. listopad 2009

Po měsících napjaté atmosféry je jasno - Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě povede Jiří Nekvasil. Jmenovali ho dnes ostravští radní. Čtyřsouborové divadlo je bez šéfa od června, kdy město odvolalo Luďka Golata mimo jiné kvůli sporům s členy operního souboru. Mezitím řídí divadlo už druhý prozatímní ředitel.

Uklidnění situace. To je úkol číslo jedna pro nového ředitele Národního divadla moravskoslezského. Své funkce se Jiří Nekvasil ujme v lednu a jak sám říká, nejdůležitější je dokončit stávající sezónu a dobře připravit tu další. Rozhodnuto je teď i to, že vymění šéfa operního souboru.

"Na tu práci od příští sezóny nastupuje mladý dirigent opery Národního divadla Robert Jindra. Pan Dohnányi končí, což bylo součástí mé koncepce," upřesnil Nekvasil s tím, že další personální změny prozatím neplánuje.

V druhém kole výběrového řízení byli tři kandidáti. Podle náměstka primátora Lubomíra Pospíšila byla Nekvasilova koncepce fungování divadla nejlepší. Na rozhodnutí neměli vliv ani anonymní informace o Nekvasilových údajných manažerských pochybeních v předcházejícím působišti, které v uplynulých dnech dostávala média i politici.

"Včera jsme se s panem ředitelem sešli asi v pěti lidech a měli jsme dlouhou, asi čtyřhodinovou diskusi o těch materiálech. Pan ředitel byl z toho dost přepadlý, protože v těch materiálech jsou vyložené lži. Ráno jsme pak měli všichni radní konzultaci k této věci. Jeho zpráva je ale natolik důvěryhodná, že jsme ty anonymy nebrali v úvahu," říká Lubomír Pospíšil.

Podle něj město od nového ředitele očekává i to, že zvýší návštěvnost a přivede zejména nové mladé diváky.


Čtěte také:
Ostravští radní odvolali ředitele divadla Luďka Golata
Město hledá nového ředitele národního divadla v Ostravě
Erotické video bývalého šéfa divadla není trestným činem
Ostravské divadlo má další nové dočasné vedení

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu