Ostravské divadlo má další nové dočasné vedení

5. říjen 2009

Během několika měsíců povede Národní divadlo Moravskoslezské v Ostravě už třetí člověk. Poté co městští radní odvolali v červnu dlouholetého ředitele Luďka Golata, dnes padla i jeho prozatímní nástupkyně Miloslava Hercíková.

Atmosféra v divadle je špatná a vedení města se to nelíbí. Po odvolání ředitele Golata nedošlo k uklidnění situace, naopak napětí v divadle eskalovalo. Vedení města proto usoudilo, že je třeba udělat razantnější krok.

"Výběrové řízení na nového ředitele je rozběhnuto, na druhé straně nevíme, zda-li vybereme, a když vybereme, kdy by mohl nový ředitel nastoupit, takže už jsme nechtěli čekat na to až výběrové řízení s nějakým výsledkem uzavřeme, ale jednali jsme okamžitě," říká primátor Petr Kajnar.

Navíc má bývalý ředitel Luděk Golat režírovat obnovenou premiéru opery Rigoletto, přestože se s vedením města před svým odchodem ústně dohodl, že režírovat nebude.

Odvolanou Miloslavu Hercíkovou krok ostravských radních překvapil. "Mně nikdo doposud k dnešnímu dni tady toto nepotvrdil. Takže kdyby si mne zavolali a řekli situace je taková, prostě zakazujeme, tak by se daly určité věci řešit," říká Hercíková.

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě prozatím povede šéf činohry Pavel Šimák. O režii Rigoletta podle něj rozhodnuto není.

"To není jen o jedné osobě, ale o zrušení inscenace, o celkovém mediálním obrazu, což bych nerad, aby samozřejmě, pokud by se dalo najít řešení, jsme znovu nevyhrocovali navenek a neukazovali jakousi nestabilitu," dodal Šimák.

Ostravský magistrát už dříve avizoval, že nového ředitele divadla vybere během října. Do užšího kola postoupili tři kandidáti. Hned v pondělí pak hospodaření instituce začnou prověřovat městští auditoři.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu