Ostravské hledání

4. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jak přitáhnout do Ostravy turisty, jak definitivně z moravskoslezské metropole strhnout nálepku ocelového srdce republiky? Jak z města vytvořit příjemné místo pro život? Jak z výrobně-spotřebitelské jednotky vůbec vytvořit urbanistický celek?

0:00
/
0:00

Tyto otázky slýchávám jako novinářka od politiků, architektů a sociologů už řadu let. Všechna ta "jak" a další otázky mi proběhly hlavou, když jsem teď o Velikonocích navštívila Litomyšl. Ano, už slyším ty kritiky: Litomyšl zapsanou do seznamu UNESCO s Ostravou srovnávat nelze. Skutečně, co se týče počtu památek, nelze.

Ale mě zaujalo něco jiného. Právě to - jak lehce a svěže k památkám přistupují, například v nádherné budově muzea je čajovna, mladí lidé tam kouří vodní dýmku a kdo ví co ještě, čtou volně přístupné knihy a časopisy nebo hrají člověče nezlob se. U nás bychom z tak nádherné budovy udělali jakousi kulturní instituci s provozní dobou pondělí až pátek od 10:00 do 15:00 hodin s přísnými průvodkyněmi - učitelkami v důchodu, v pláštích a šmytec! Žádný život by tam nepulzoval, ale hrdě bychom tu naši památku oprašovali.

O tom všem jsem přemýšlela, když jsem v Litomyšli procházela nádhernými klášterními zahradami - a zatlačila slzu v oku, že takové místo se zelenými trávníky a lavičkami, kde jen tak lidé posedávají a klábosí, v Ostravě také nemáme. Ale i to by se našlo. Například poblíž kostela sv. Václava je farská zahrada s kamennou zídkou, po které se pne břečťan. Jen je tam nepořádek, plno křoví a nikdo o farské zahradě asi moc neví. A to je škoda.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.