Ostravské prvenství

28. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O tom, že Ostrava a Ostravsko je nejvíce znečištěnou oblastí v Česku a snad prý i v Evropě, se mluví už delší dobu. Ostrava má na svém kontě ale i další prvenství, tentokrát veselejší, které s tím předchozím nicméně tak trochu souvisí.

0:00
/
0:00

Jako první město v republice měla Ostrava svou ekomapu. Bylo to v roce 2001, barevné vydání ekomapy bylo tehdy okamžitě rozebráno a ostravská ekopama se stala vzorem pro podobné mapy v celém Česku.

Nedávno se mi dostala do rukou už třetí, aktualizovaná reedice ekomapy Ostravy. Stejně jako ze prvními dvěma vydáními za ní stojí občanské sdružení Vita, které se zabývá ekologickou výchovou a poradenstvím. A co že to vlastně ona ekomapa je? Na první pohled vypadá jako běžná geografická mapa, prostý plán města. Jsou na ní vyznačeny ulice, obytné bloky, silnice, potoky nebo třeba rybníky. Na druhý pohled ale objevíte něco navíc. V legendě mapy uvidíte např. značky pro kontejnery na papír, plast a sklo nebo značky, které vám řeknou, kde najdete sběrný dvůr, autovrakoviště či prodejnu biopotravin.

Ekomapa prostě obsahuje specifické "enviromentální" informace, které mají lidem usnadnit orientaci a jednání v určitých situacích. Chcete-li např. třídit odpad, ekomapa vám poradí, kde najdete nejbližší sběrné nádoby. Hledáte-li úřady, které mají ve své kompetenci starost o životní prostředí, na mapě jsou opět zaznačené, podobně jako památné stromy, cyklistické stezky nebo antikvariáty. A jestli žádnou z těchto informací nepotřebujete, může vás mapa inspirovat k návštěvě zajímavých přírodních míst a zákoutí Ostravy jako je třeba Martinovský mokřad, tůně Koráb, halda Ema nebo Polanský les. A pokud vás ani toto neláká, tak si aspoň můžete jezdit prstem po mapě.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.