Ostravský dopravní podnik útočí na svědomí mladých lidí

17. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Neobvyklý krok útočící na svědomí mládeže podnikl ostravský dopravní podnik. Do tramvají, autobusů a trolejbusů nechal nainstalovat zvukové hlášení, které na vybraných zastávkách vyzývá děti a mládež, aby uvolnily místo seniorům. Nové opatření má zpříjemnit cestování starším lidem.

Nové hlášení v městské hromadné dopravě je snahou eticky zapůsobit na mladé lidi, vysvětlil mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht. "Všimli jsme si totiž, že naše mládež přestala pamatovat na tu svoji takzvanou morální povinnost a hlášení by je mělo vybídnout k tomu, aby uvolnili místa k sezení starším cestujícím."

Albrecht doplnil, že výběr zhruba dvaceti zastávek, ve kterých výzva zaznívá, měl jasná pravidla: "Kritéria se vážou k umístění škol, ať už středních nebo základních, k domovům důchodců, penzionům pro starší obyvatele a podobně. Snažili jsme se ty zastávky vybírat cíleně."

V tramvaji

Podobnou výzvou, která už nějaký čas v ostravské hromadné dopravě funguje, je upozornění na neklesající počet kapesních krádeží v tramvajích. Podle policie je taková forma prevence velmi účinná.

"Policie určitě vítá podobná preventivní opatření. Hlášení dopravního podniku mají svůj pozitivní charakter. Většina cestujících, která upozornění slyší, instinktivně sáhne na své kapsy či kabelky," potvrdila policejní mluvčí Soňa Bradáčová.

Představitelé Dopravního podniku Ostrava nevylučují, že v budoucnu budou akustické hlásiče obsahovat i další výzvy nebo upozornění.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio