Ostravský Dům umění zaplnily perly české moderny

7. prosinec 2011

Ostravský Dům umění zve na vrchol sezóny - výstavu s názvem Černá slunce. Kolekce dvou stovek děl světově proslulých umělců patří ke skvostům všech veřejných i soukromých sbírek. Jejich hodnota přesahuje miliardu korun.

Výjimečná bezpečnostní opatření provázejí výstavu českého moderního umění 20. až 40. let 20. století, která zaplnila všech pět sálů Domu umění. Ojedinělou kolekci exponátů do Ostravy na tři měsíce zapůjčily veřejné instituce i řada soukromých sběratelů.

„To je jedinečná souvislost, kterou jsme připravili, protože tato výstava je navržená jenom pro ostravskou galerii a je třeba si na výstavu najít čas a bedlivě ji prohlížet. Musím říct, že tady mám pár svých oblíbených autorů. Mám rád Toyen, Jindřicha Štýrského, Josefa Šímu a také Františka Kupku,” vyjmenovává jeden z kurátorů výstavy, historik umění Karel Srp.

K vidění jsou díla celé plejády slavných umělců – kromě už zmíněných umělců, jsou to například Josef Váchal, Jan Zrzavý, Emil Filla, Josef Čapek, František Gross, František Drtikol nebo František Janoušek.

Výstava potrvá do 4. března a galerie počítá s výjimečnou návštěvností okolo 30.000 lidí. Vstupné stojí 100 korun, volný vstup je v neděli.

autoři: čan , tif
Spustit audio