Ostravský magistrát požaduje omluvu vědce za výroky o ovzduší

27. duben 2010
Zprávy , Zprávy

Ostravský magistrát chce, aby se vědec omluvil za výroky o ovzduší. Jde o výzkum Akademie věd, která zjišťuje, jak znečištění působí na zdraví. Vedoucí týmu Radim Šrám při prezentaci průběžných výsledků před časem v Ostravě prohlásil, že si účinky škodlivin na vlastní kůži vyzkoušeli i jeho kolegové.

Poté co čtyři týdny pobyli na Ostravsku v době největší inverze, rozbory prokázaly, že měli narušené chromozomy. Město si najalo právníky, kteří teď po vědci chtějí, aby přiznal, že výsledky nadsadil. Pokud to neudělá, půjde Ostrava podle náměstka primátora Dalibora Madeje i k soudu.

„Takovýto výrok znehodnotí možná jeho někdy dobrou práci, to já neumím zhodnotit, nejsem odborník, ale jeden takový výrok víc znehodnotí veškeré výsledky, které on uvádí a zveřejňuje. Takováto informace, si myslím, je už za hranicí všeho možného a prostě škodí městu,“ řekl náměstek.

Na svých slovech trvám, omlouvat se nebudu, vzkazuje vedení ostravské radnice Radim Šrám z Akademie věd. Podle něj provedený výzkum město nijak nepoškodil.

„Smyslem našeho snažení není prokazovat, že něco v Ostravě je špatně nebo dobře. My se snažíme objektivně posoudit, jaká tam ta situace je. A jak ty změny, které jsme schopni hodnotit, jestli zde je nějaký vztah s tou expozicí, čemu jsou ti lidé vystavováni,“ vysvětluje Šrám.

autor: mik
Spustit audio