Ostravský magistrát v červenci spustí nový dopravní systém

29. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Od července bude možné v Ostravě lépe zaparkovat. Magistrát spustí nový systém dopravních značek, které řidiče navedou k volnému parkovišti. Zároveň nabídne tyto aktuální informace na internetu přes palubní počítače ve vozidlech.

Jde o první část projektu, který by měl usnadnit dopravu v celém městě, potvrdil ostravský primátor Petr Kajnar. V budoucnu bude systém ukazovat průjezdnost silnic zejména během dopravních špiček. Vše díky jednomu operačnímu centru.

„Dnes to není možné řídit z jednoho místa a to s čím jsme začali, je vytvoření počítačového základu, aby to bylo možné. Samozřejmě není cílem, abychom lidi informovali pouze o parkování, to by byl drahý projekt. Celkově odhadujeme náklady až kolem 300 milionů korun, ale to bude během několika let,“ řekl primátor.

Parkovací navigační systém bude navádět řidiče pomocí 30 proměnných dopravních značek na volná parkoviště. Na ně se může řidič, který se chystá jet do Ostravy, dopředu podívat na webových stránkách www.doprava.ostrava.cz.

Magistrát chce v dalších fázích ještě vybudovat 60 takzvaných inteligentních zastávek, které budou poskytovat možnost zavolat záchrannou službu stisknutím tlačítka, budou pod dohledem kamerového systému a nabídnou panelový jízdní řád s příjezdy spojů.

autoři: mrk , tif
Spustit audio