Ostravský skelet bude po 20 letech dostavěn

6. srpen 2009
Zprávy , Zprávy

Už koncem roku 2010 se může proměnit skelet v Ostravě na kancelářský objekt. Pozůstatky po nedostavěném krajském sídle předlistopadové KSČ přestaví soukromý investor. Skelet před časem koupila od ostravské radnice společnost Red House Development, která za železobetonovou konstrukci zaplatila 53 milionů korun.

Zástupkyně developera Sylvie Pyszková potvrdila, že skelet přestaví. Teď ho odborníci sanují a poté se promění v kancelářský objekt. Počítá se i s parkovacími místy a úpravou tamního atria. Podle Pyszkové se zájemci o kanceláře i přes hospodářskou krizi najdou.

"Počítáme s tím, že obsazenost toho objektu budeme schopni zajistit a vlastně i za tím účelem jsme oslovili ostravský magistrát, jestli by neměl zájem o pronájem v těchto prostorách," dodala Pyszková.

Nové kanceláře by v Ostravě měly vzniknout i na náměstí Dr. Beneše. Do dvou let se tam má začít stavět polyfunkční objekt, který nabídne i byty a komerční plochy. Propojený má být také se sousedním chátrajícím obchodním domem Ostravica.

Pozemky investoři získali od města za více než 80 milionů korun. První splátku, tedy polovinu z kupní ceny, už zaplatili. Jak potvrdil Michal Soukup ze společnosti Amadeus Real, celková investice může dosáhnout 1,5 miliardy korun.

"Projektuje se a v současné době připravujeme projekt ekologického zatížení EIA, který je nutný. Potom budeme plynule pokračovat územním řízením a následně řízením o vydání stavebního povolení," popsal Soukup.

Kvůli hospodářské krizi ale v Ostravě sešlo z dalších projektů. Například podle soutěže mělo město inkasovat rekordní sumu za prodej pozemků na Seidlerově nábřeží. Postupně jednalo se třemi zájemci, kteří ale nemohli dostát slíbeným podmínkám. Na mrtvém bodě je také plánovaný prodej Černé louky anebo výstavba takzvané Nové Karoliny.

autor: mik
Spustit audio