Ostravský výrobce dokončil první soupravy pro Lotyšsko. Nahradí staré sovětské vlaky

24. únor 2022 09:36

V Lotyšsku budou jezdit nové vlaky z Ostravy. Místní firma Škoda Vagonka dokončila první soupravy, kterých tam dodá celkem 32. Stát budou 6 miliard korun a nahradí zastaralé vlaky. Na lotyšské železnici totiž dodnes jezdí sovětské soupravy, které jsou i více než 50 let staré.

„Pro Lotyšsko tyto vlaky znamenají opravdovou revoluci ve veřejné dopravě. Dosud jsme totiž museli používat staré sovětské vlaky. Lidé nevěřili, že skutečně budeme mít nové vlaky,“ říká lotyšský ministr dopravy Talis Linkaits.

Díky novým vlakům Lotyši budou moci zmodernizovat vlakové stanice anebo jízdenkové systémy. Jejich současné soupravy jsou totiž hodně zastaralé. „Na našich drahách jezdilo opravdové železniční muzeum. Nejstarší vlaky jsou z roku 1966, nejnovější je pak z roku 1989. Tak si to zkuste představit, že ty vlaky jsou starší než já,“ dodává lotyšský ministr.

Ostravská Škoda Vagonka do Lotyšska dodá celkem 32 vlaků za 6 miliard korun. Jedná se o velmi moderní soupravy. „Vlak je i podle standardů, na které jsme zvyklí dnes v České republice, vybaven wi-fi připojením, je nízkopodlažní, takže disponibilní pro hladký vchod i východ nemobilním občanům včetně bezbariérového WC,“ popisuje generální ředitel společnosti Martin Bednář.

Nové vlaky jsou i hodně rychlé. „Vlak je určen pro rychlost do 160 kilometrů za hodinu, operuje v podmínkách od -40 do +40 stupňů, vleze se tam 430 sedících cestujících a dalších zhruba 430 stojících,“ dodává ředitel.

Podle Bednáře dodávku nových vlakových souprav neohrozí ani ozbrojený konflikt na Ukrajině.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související