V Ostravě začalo fungovat krematorium pro zvířata, jediné v kraji

23. květen 2024 11:31

V Ostravě začalo fungovat krematorium pro zvířata, je jediné v Moravskoslezském kraji. Po několikaměsíčním zkušebním provozu zařízení pro majitele domácích mazlíčků slavnostně otevřeli ve středu. Krematorium zvířat Ostrava vzniklo ve správní budově bývalého Dolu Alexandr v ostravské části Kunčice. Náklady byly okolo 15 milionů korun a majitelé očekávají návratnost v horizontu deseti let. ČTK to řekl jeden z vlastníků Jan Šípek.

Krematorium zvířat začalo v Ostravě fungovat v únoru. Od té doby zajistilo už desítky kremací. Za zpopelnění zvířete zájemce zaplatí od 2490 do 11.990 korun. Záleží na váze zvířete. Ta může být maximálně 120 kilogramů.

„V oboru zvířecího pohřebnictví podnikáme téměř deset let. Provozujeme krematorium zvířat v Praze a máme i další pobočky. Ostrava neustále toto zařízení neměla. Příprava a všechny schvalovací procesy trvaly tři roky,“ uvedl Šípek.

Nejčastějším klientem krematoria zvířat jsou podle Šípka majitelé psů. „Je to dáno tím, že k pejskům si lidé vytvoří nesilnější emoční pouto. Mají je jako celoživotní parťáky. Když je pak tento parťák opustí, tak nechtějí, aby skončil průmyslově zpracovaný někde v kafilérii. Chtějí mít něco na památku. Chtějí mít urničku s popelem, kterou si nechají, zakopou na zahradě nebo rozptýlí někde na louce,“ řekl.

Krematorium přijímá zvířata v nepřetržitém provozu. Majitelům garantují individuální kremaci zvířete. Každé dostane při příjmu unikátní kód, který s ním dále prochází všemi procesy od uložení v chladicím boxu až po vsypání popela do vybrané urny. Navíc se každá kremace nahrává na kameru a záznam z kremace se ukládá. Z něj je patrné, o jaké zvíře šlo a že bylo v kremační peci samo.

zdroj: ČTK
Spustit audio