Ostravským školám se osvědčily nulté ročníky

21. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Zápisy dětí na základních školách jsou v plném proudu. Budoucí prvňáci musejí před nástupem prokázat dostatečnou slovní zásobu, schopnost udržet pozornost a celkovou školní vyzrálost. O termínech zápisů rozhodují ředitelé škol, musejí je ale stihnout do poloviny února. Testovat žáky začaly také školy v sociálně problémových lokalitách Ostravy. Velmi se jim osvědčily tak zvané přípravné ročníky.

Škola v Ostravě-Kunčičkách se nachází v sociálně problémové oblasti. Přípravné třídy zavedla podle jejího ředitele Jiřího Smělíka jako první v Ostravě už před dvanácti lety. Cílem je, aby na tom při startu školní docházky byly děti podobně jako třeba malá Natálka.

0:00
/
0:00

"Tam je umožněno dětem, aby se seznámily se školou, aby se naučily poznávat barvy, tvary, písmena. Aby se dovedly samy obléci a do školy přišly připravené," upřesnil ředitel.

Nástup do nultého ročníku mohou učitelé doporučit u zápisu. Svého syna do něj posílá i Žaneta Bandyová. Podle ní to pak bude mít její syn Alexandr ve škole snazší. "Už do té první třídy půjde připravený. Naučí se asi to, co by se doma nenaučil. Určitě nějaká písmena, něco napsat, umět se orientovat ve škole," říká.

Přípravné třídy mohou podle učitelky Blanky Miškové ze ZŠ Gebauerova v Ostravě-Přívoze pomoci dorovnat rozdíly mezi romskými dětmi, kterých je tu stejně jako v Kunčičkách většina.

"Jsou romské děti a jsou moc šikovné. A jsou romské děti, které opravdu moc šikovné nejsou, protože se rodiče s nimi neučí a nestarají se o ně. A právě v tom je ta nultá třída pro ně dobrá, že se naučí, co jim doma rodiče nedají," vysvětluje Mišková.

Podle předpokladů nastoupí v září do školy přibližně tolik dětí jako tento školní rok. Každoročně využívá zhruba pětina rodičů takzvaný odklad. Naopak zvlášť nadané děti mohou poprvé letos poslat už v pěti letech.

Spustit audio