Ostravští bezdomovci mohou využívat nové služby

13. leden 2009

Ostravské neziskové organizace ode dneška rozšířily nabídku služeb pro bezdomovce. Zaplatí je město. A důvod? Podle odhadů žije v krajské metropoli na ulici asi 400 lidí. Ve velkých mrazech proto nestačí kapacity všech specializovaných zařízení.

Pan Jaroslav má 51 let a teď se vrací do běžného života. Po letech strávených na ulici žije v azylovém domě ostravské Armády spásy. "Pomáhají lidem. I práci jsem tady dostal. V kuchyni, protože mě to baví. Jsem rád," říká pan Jaroslav.

V Ostravě ale žijí desítky bezdomovců, kteří pobyt v různých zařízeních odmítají. Třeba i v noclehárnách, kde na rozdíl od azylových domů pro přespání stačí mít jen pár korun a nebýt opilý. Na druhou stranu v těchto dnech ale ani kapacita těchto zařízení nestačí. Přecpané jsou k prasknutí.

Situaci pomůže ode dneška řešit nové noční centrum v budově ostravské Charity ve Vítkovicích. Třicet lidí tam může zdarma přečkat do rána takzvaně na židli. Ode dneška se rozšířila i práce s bezdomovci přímo v terénu.

"Také se chceme zaměřit na ty, kteří žijí třeba o samotě nebo jen po dvou po třech v některých zastrčených místech. Ti se k té pomoci nedostávají. Mimo to, že budeme nabízet polévku, čaj a nějaké deky, budeme také nabízet sociální poradenství," upřesnil Antonín Plachý z Armády spásy.

Nové služby Charity a Armády spásy přijdou na 200.000 korun. Požádal o ně ostravský magistrát, který je také zaplatí. "Z této částky je financován nákup základního vybavení - varných nádob, termovarnic, plastových nádob a podobně. Skoro 130.000 korun potom potřebuje Charita Ostrava, aby rozšířila prostory," dodala mluvčí úřadu Andrea Vojkovská

Na bezdomovce během zimy také pravidelně dohlížejí městští strážníci. Za vším je snaha omezit případy, kdy lidé bez domova nejen kvůli mrazům zemřou.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu