Ostravští policisté dopadli pachatele série loupežných přepadení

6. leden 2011

Ostravští policisté dopadli lupiče gentlemana. Má na svědomí sérii čtyř loupeží v hernách. Obsluhu přepadával s kuchyňským nožem, protože potřeboval peníze na splátky. Osudným se mu stalo, že jedné servírce vyprávěl detaily ze svého života.

Finanční potíže, to je podle kriminalisty Radima Beny hlavní důvod, proč 24letý mladík obcházel v létě herny v ostravské části Hrabůvka.

„Vzal si na leasing nějaké vozidlo a nebyl schopen splácet, tak se rozhodl, že tímto způsobem si obstará peníze, aby mohl zaplatit své veškeré dluhy. Tomu pachateli jsme říkali lupič gentleman, protože té servírce přiložil třeba nůž a řekl jí, neboj se, já to nepoužiji, já nejsem takový,“ popsal kriminalista s tím, že pachatel pak servírkám za peníze poděkoval a taky se jim omlouval.

Mladík loupil v rozmezí několika týdnů hned čtyřikrát. Celkem si z heren odnesl zhruba 150.000 korun.

Policisté po zveřejnění záběrů z bezpečnostních kamer získali od lidí cenné tipy a jak dodává kriminalista Radim Bena, leccos na sebe pachatel prozradil i sám.

„S tou servírkou se vybavoval jak se svou vlastní sestrou. Naznačoval, co a jak dělá. Ona si to samozřejmě všechno pamatovala a to taky hodně přispělo k jeho dopadení,“ vysvětlil kriminalista.

Vloni policisté zaznamenali v krajském městě 32 přepadení v objektech. Jak upřesnil šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta, ve většině případů jde o herny.

„Občané si začínají lépe chránit svůj majetek, začínají nasazovat kamerové systémy nebo i mechanické zábrany a tím působí i preventivně proti případným loupežím. To může být i důsledek toho radikálního snížení,“ dodal Vojta.

Muž teď čeká, jestli ho soud pošle do vazby. Za jeho činy mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu