Ostravští senioři nacházejí cestu k internetu

7. srpen 2005

Ostravští senioři se internetu nebojí. Ve virtuálním světě s předponou www hledají zpravodajství, informace o tom, co je zajímá, a hlavně si dopisují se svými známými a příbuznými v jiných městech a v zahraničí. Jednu z možností mají v Senior internetovém klubu v centru Ostravy, který provozuje Slezská diakonie.

"To je vlastně rychlá pošta, okamžité informace. Život je dnes velice rychlý a je zapotřebí, aby se člověk informoval. A pokud jste informován, jste prostě v pozici," říká Edvin Oršulík. Bývalý učitel se rozhodl, že pomůže svým vrstevníkům. Teď se připravuje na to, že bude v internetové kavárně pomáhat jako lektor.

Jeho pomoc by při prvních krůčcích potřebovala i devětasedmdesátiletá paní Helena. A co ji sem přivedlo? "Zvědavost. Starý člověk je taky zvědavý, na co to je a proč to je. Tak se chci na to trochu podívat, jak to vypadá. Ještě jsem to zblízka neviděla. Je to pěkné, moderní, dobré pro mladé lidi, nám starým už to všechno tak neleze do hlavy," říká se smíchem paní Helena.

Senior u počítače

Během první hodiny si založila emailovou schránku a napsala vnučce dopis. Lydie Jariabková ze Slezské diakonie řekla, že týdně se u počítačů vystřídá až 45 uživatelů důchodového věku.

"Ta dnešní technika, které se mnozí bojí, že to je internet, že to je počítač a já to zkazím, já na tom nebudu umět. Ale když se překoná ten strach, tak mají lidé radost třeba z toho, že se mohou spojit se svými dětmi, které žijí mimo republiku," vysvětlila Jariabková a doplnila, že úplným začátečníkům pomohou lektoři.

Od září budou v internetové kavárně obnoveny besedy a kulturní program pro seniory.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio