Ostravští stipendisté představují své práce

11. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Studenti vysokých škol, které finančně podporuje Město Ostrava, prezentují výsledky své práce na výstavě Stipendisté 2008/2009. V tomto školním roce jde o 13 posluchačů vyšších ročníků studia a navazujících doktorandských programů.

Patří mezi ně také Kateřina Cechlová. Na VŠB-TU Ostrava se zabývá výzkumem čištění odpadních vod. "Díky stipendiu jsem měla tu šanci dělat své experimentální části na území Austrálie. Měla jsem možnost nakoupit si laboratorní vybavení a chemikálie, které jsem použila pro experimentální část své práce," říká studentka.

Vysokoškoláci dostávají 2500 korun měsíčně. Při zahraničních studiích je to až 7000 korun. Stipendia vyplácí radnice od roku 1996. Letos dokonce zvýšila celkový rozpočet na jeden milion korun, což je o polovinu více než v předchozích letech.

Podle vedoucí školského odboru ostravského magistrátu Marty Szücsové jde o investici do budoucnosti města. "Je to podpora těch oborů, které u nás potřebujeme. Jsou to zejména technické obory, ale objevují se tam i obory umělecké. Ostrava věří, že studenti svůj potenciál Ostravě vrátí," říká vedoucí odboru.

Také prorektor pro studium z VŠB-TUO Petr Noskievič považuje stipendia za dobrý vklad. Díky nim je prý také slyšet o Ostravě v zahraničí. "Skutečnost, že během studia budou úspěšní někde v zahraničí tak významným způsobem, budou propagovat i samotné město Ostravu, která potřebuje trošku podepřít svoji novou image," dodává prorektor.

Se stipendisty se může seznámit i veřejnost. Až do konce června budou jejich portréty vystaveny ve foyeru ostravského magistrátu.

Spustit audio